Duurzaamheid

De Accumulerende massakachel. Een lange termijn investering, welke direct rendement oplevert! Massa- of accumulerende kachels (waaronder de Tigchelkachels en Tigchel finovens) zijn houtgestoookte (leem-)stenen kachels, of kachels van steenachtig vuurvast materiaal, met een grote gewichtsmassa. Hierin slaan zij de warmte van het houtvuur op en stralen zij deze daarna uit naar de omgeving. Dit verloopt in een gelijkmatige en langdurige, langzame vorm, zodat zij ook wel “slow warm”-kachels genoemd worden. Een natuurlijk aanvoelende heerlijke warmte, vergelijkbaar met zonnewarmte is hierbij het resultaat.

Deze massa- of accumulerende kachels leveren vanaf de aanschaf & plaatsing gelijk al een waardevol rendement op. Niet alleen bieden zij een bijzonder aangename warmte, ook de opwekking van deze warmte, middels houtstook, brengt de kosten van verwarming door gasgestookte CV, aanmerkelijk omlaag. Het plezier van het zelf stoken is daarbij nog een extra bijkomstigheid.
De aanschafprijs van een massa- of accumulerende kachel is ongeveer twee tot drie keer hoger dan van een traditionele (stalen) houtkachel, maar ongeveer gelijk aan die van een aan te brengen open haard. Aangezien de stookkosten door de houtbrandstof laag liggen, is de aanschafprijs na een aantal jaren, afhankelijk van grootte, stookgedrag, houtprijs en isolatiewaarde, terugverdiend. Daarbij komt dat een goed gebouwde massakachel zeer lang mee gaat en tussentijds onderhoud of reparatie vrijwel geen rol hierin speelt. Na de afschrijving is alleen nog het houtgebruik aan de orde. Vergeleken met het aanbrengen van isolatie is de installatie van een massakachel een eenvoudige ingreep én sneller uitgevoerd. Voorkeur heeft evenwel de combinatie houtstook + isolatie! Dit levert het hoogste rendement op uw investering!

In het algemeen zijn deze kachels bedoeld voor basisverwarming van de woonruimte, want daar zijn warmte en een behaaglijk klimaat essentieel. Maar ze kunnen daarnaast zeker in een atelier of andere warmteverlangende ruimte geplaatst worden. Een niet te onderschatten klimatologisch aspect is de omzetting van hout in houtwarmte. Door de unieke stookwijze -waarover meer op deze site te lezen valt- is de emissie van CO2 en fijnstof naar een minimum teruggebracht. Resumerend kunnen we stellen dat naar twee kanten toe, houtstook in dit type kachels niet alleen gunstig is voor uw portemonnee, maar óók voor het klimaat een optimale optie is. De rol van de stalen kachel en open haard kunnen we hier dan ook verder buiten beschouwing laten. Meer dan een sfeervuur, met vrij hoge CO2 en fijnstofuitstoot, mogen we de open haard niet noemen. Door hun snelle wisseling in warmteafgifte, grotere houtgebruik en nadelen van de hogere uitstoot verdwijnt ook de stalen kachel langszamerhand naar de achtergond.

De Tigchelkachel of Tigchel finoven; een goede keuze voor iedereen die graag middels houtstook zijn
kamer aangenaam wil verwarmen en tevens het klimaat een warm hart toedraagt.

 • Stralingswarmte

  Doorde gelijkmatige warmteafgifte ontstaan geen abrupte, onaangename hittegolven maar een aangename woonkamertemperatuur. Na een tweede of derde "warmteronde" raken ook de naastgelegen vertrekken beïnvloed door de warmte van de Tigchelkachel. Gedurende het winterseizoen creëert u hierdoor een hoog rendement uit uw hout én warmte voor de gehele, of een groot deel van de woning.
  Meer informatie hierover vindt bij vragenvuur.

  In het onderstaand filmpje wordt de stralingswarmte van een Tigchelkachel 4D gedurende één warmteronde van 12 uur, in beeld gebracht.

 • Comfort

  Naast het voordeel van het gebruik van een “kringloopbrandstof”
  was voor NIBE het argument van een gezond binnenklimaat
  óók een reden om voor de Tigchel finoven te kiezen.
  Stralingswarmte van de Tigchel finoven veroorzaakt n.l. geen tocht en geen
  stofcirculatie, geen stank en geen gevoel van ‘droge’ lucht.
  Stralingswarmte is daarom vooral een uitkomst voor mensen met
  gevoelige luchtwegen (CARA).