Test Tigchelkachel: met glans geslaagd.

De aanhoudende stroom van berichten over houtrookoverlast, was voor Tigchelaar Tegelkachels aanleiding een Tigchelkachel te testen op uitstoot van o.a. fijnstof. Met trots kunnen wij melden dat onze kachels met glans geslaagd zijn voor deze test: de uitstoot van fijnstof bij de Tigchelkachel is zeer minimaal.

Tigchelkachel of Tigchel finoven: u ruikt ze niet
Wij geloven al meer dan 30 jaar dat comfortabel en verantwoord stoken mogelijk is en wel met de zogenaamde accumulerende kachels van steen. In een stenen kachel is het nl. mogelijk het hout op zeer hoge temperatuur te verbranden. De uitstoot van fijnstof wordt zo tot een minimum beperkt en dus is er geen houtrookoverlast. U en uw buren ruiken onze kachels niet.

Test
Om te bewijzen dat onze stenen kachels geen houtrookoverlast veroorzaken, hebben we de Tigchelkachel onderworpen aan een test. In deze test werden metingen gedaan ten aanzien van veiligheid, rendement en emissie. De resultaten werden vergeleken met de zeer strenge Europese norm NEN-EN 15250 van die gaan gelden vanaf het jaar 2022. De einduitslag was buitengewoon goed met scores die onder deze scherpe norm liggen. Onze kachels lopen daarmee voor de muziek uit.

Verschillende eisen en normen
Ook een traditionele (stalen) houtkachel moet weliswaar voldoen aan bepaalde minimumeisen ten aanzien van rendement en uitstoot. Deze normen zijn echter naar onze mening niet erg streng, in tegenstelleng tot de richtlijnen die gelden voor onze stenen kachels. Accumulerende kachels – zoals onze Tigchelkachel en Tigchel finoven – moeten nl. aan veel strengere (Europese) eisen voldoen. Tot onze spijt zijn deze scherpe eisen nog niet verplicht in Nederland.

Oproep GGD
De Gemeentelijke Geneeskundige Dienst roept in de laatste berichten staatssecretaris Dijksma op tot het nemen van maatregelen. Op haar beurt verwijst Dijksma naar de gemeenten om op te treden tegen houtrookoverlast. Wij zijn benieuwd naar de ontwikkelingen in dezen, maar naar onze mening moet dit probleem bij de bron worden bestreden, dit wil zeggen het voorschrijven van strengere eisen aan traditionele (stalen) houtkachels.  
Als u vragen heeft over de Europese norm waar onze kachels aan moeten voldoen of u wilt meer weten over de schone verbranding van onze houtkachels, schroom dan niet om contact met ons op te nemen. Wij geven u graag uitleg hierover.


Terug naar overzicht