Kijk op duurzaamheid:
Daarom Duurzaam

Lees meer   

Duurzaamheid

Duurzaamheid betekent: "een verantwoordelijkheid voor de toekomstige generaties door goed voor mens en milieu te zorgen". Iedereen weet intussen wel dat fossiele energie niet onuitputtelijk is, alsmaar duurder wordt en ook het milieu zwaar belast. Een van de oplossingen is energiezuinig wonen.

Tigchelaar Tegelkachels vat deze verantwoordelijkheid voor de toekomst serieus op. Wij hebben namelijk als drijfveer om op een verantwoorde wijze warmte uit hout te halen. Het resultaat is een tweetal duurzame producten die amper vervuilend zijn voor het milieu: de Tigchelkachel en de Tigchel finoven.

Deze (leemstenen) kachels behoren tot de houtgestookte warmteaccumulerende kachels die het predicaat ‘duurzaam’ zonder meer verdienen: een zeer hoog rendement van bijna 95% met minimaal houtverbruik. De unieke stookkamer speelt hierin de hoofdrol.

De Tigchelkachel en de Tigchel finoven betekenen dan ook een verantwoord alternatief voor het gebruik van fossiele brandstoffen. Voor de moderne, energie-efficiënte woningen (de Laag Energie Woningen en Passiefwoningen) zijn dit uitermate geschikte houtkachels.

Zo draagt Tigchelaar Tegelkachels bij aan een duurzame toekomst en maakt tegelijkertijd het energiezuinig wonen mogelijk.

 • Hoe duurzaam zijn de Tigchelkachel en de Tigchel finoven?

 • 1. Streekhout

  Alle houtsoorten zijn geschikt voor gebruik in onze kachels, mits goed gedroogd en schoon. Streekhout (hout uit uw eigen omgeving) is het meest duurzaam, hiervoor zijn geen productie-of andere behandelkosten nodig. Zelfs afvalhout kunt u verduurzamen door het te gebruiken als brandstof voor uw kachel.

 • 2. 'Groene' brandstof

  Hout is geen fossiele brandstof. Houtstook in deze massakachels is zelfs CO2-neutraal: bij het verbranden van hout komt weliswaar CO2 vrij, doch dat is evenveel als de bomen hebben opgenomen vóórdat ze werden gekapt.

 • 3. Hoog rendement

  Door de hoge temperatuur in de stookruimte is de verbranding volledig en het rendement zeer hoog, namelijk bijna 95%. Voorwaarde is wel dat goed gedroogd hout wordt gebruikt.

 • 4. Levensduur

  Een Tigchelkachel en een Tigchel finoven gaan een leven lang mee. Alle elementen worden handmatig gemaakt van duurzame materialen, zoals vuurvast chamotte beton (stookkamer) en leem. Het stapelbouwsysteem van een Tigchelkachel maakt ‘hergebruik’ mogelijk: een Tigchelkachel kan probleemloos meeverhuizen naar een andere woning.

 • 5. Rendabel

  De prijs van een van onze warmte accumulerende houtkachels ligt circa 2 à 3 keer hoger in vergelijking met een traditionele stalen houtkachel. Deze aanschafprijs wordt binnen circa 10 jaar rendabel door de forse besparing op energiekosten.

 • 6. Minimale uitstoot

  De maximale verbranding garandeert een minimale uitstoot van fijnstof. De stookkamer speelt qua duurzaamheid de hoofdrol in deze kachels. Hier vindt volledige verbranding plaats. Weinig as en amper rookuitstoot zijn de heldere bewijzen van deze meest schone vorm van hout verbranden.