Constante, heerlijke warmte

Tigchel finovens, uitgebreide mogelijkheden met een optimaal rendement

Tigchel finovens, uitgebreide mogelijkheden met een optimaal rendement

U wilt optimaal rendement? En u wilt naar eigen wens uw houtkachel kunnen ontwerpen?

Kies dan een Tigchel finoven, de absolute winnaar in brandstofefficiëntie en warmtebeheersing.  En qua ontwerp hebt u eindeloos veel mogelijkheden.

Het principe van een finoven is afkomstig uit Scandinavië, waar langdurige kou een betrouwbare warmtebron noodzakelijk maakt. Naar Fins voorbeeld is de Tigchel finoven in eigen beheer ontwikkeld tot een origineel eigentijds product.

Met een Tigchel finoven kunt u urenlang genieten van fijne, aangenaam gelijkmatige stralingswarmte.

De meest gangbare modellen zijn de Tigchel finoven 18, 24 of 32.

Daarnaast zijn er ook nog grotere modellen (48 en 64) met een verdiepte stookkamer mogelijk.

Enthousiast geworden? Vraag de brochure aan!
 • De Tigchel finoven 18 met een minimale afmeting van 240x112x65 (hxbxd) heeft een capaciteit voor circa 160 m3.

 • De Tigchel finoven 24 met een minimale afmeting van 240x130x63 (hxbxd) heeft een capaciteit voor circa 260 m3.

 • De Tigchel finoven 32 met een minimale afmeting van 240x150x63 heeft een capaciteit voor circa 360 m3.

 • Tunnelhaard

  Bij alle Tigchel finoven modellen is een fraaie tunnelhaard (LTF = Looking Through Fire) in te bouwen. Dit betekent dat u aan twee zijden het gezellige houtvuur kunt zien branden.

  Met een centrale opstelling verwarmt de Tigchel finoven dan meerdere ruimtes. Ook kunt u een opstelling kiezen waarbij uw Tigchel finoven fungeert als een 'room-divider'.

  Op de foto's is de Tigchel finoven rechts de warmtebron voor de woonkamer, links voor de hal.

   

  Vraag naar de mogelijkheden
 • Een Tigchel finoven is dé houtkachel die uiterst slim met warmte omgaat. De hete verbrandingsgassen leggen namelijk een lange weg af voordat ze de schoorsteen ingaan. De warmte kan zich zo nestelen in de steenmassa. De stenen wanden geven daarna de opgeslagen warmte af gedurende 12-24 uur.

  Van de verbrandingswarmte wordt 92% in de accumulerende kachel opgeslagen; slechts 8% verdwijnt dus door het rookkanaal naar buiten. Van de opgeslagen warmte in de stenen wanden blijft 95% beschikbaar voor de te verwarmen ruimte.

 • Door maatwerk past een Tigchel finoven zowel in moderne, strakke architectuur als in een authentieke, oudere woning. Let ook op de Tigchel finovenmodellen die zijn uitgebreid met een verwarmde zitbank: een heerlijk warm zitmeubel.


  Voor Tigchelaar Tegelkachels is kachelbouwen dagelijks werk. De foto’s zijn slechts een greep uit de vele door ons gebouwde Tigchel finovens. De voorbeelden tonen wel de vele vormen waarin deze stijlvolle kachels gebouwd kunnen worden.

 • Laag Energie Woningen

  Een Tigchel finoven is een zeer geschikte warmtebron voor een laag energie woning (LEW) of een Passiefhuis. In dergelijke sterk geïsoleerde woningen is het immers van belang de warmte te reguleren. De Tigchel finoven met zijn zelfregulerende warmteafgifte is dan ideaal.

  Zelfregulerend
  De Tigchel finoven reageert op de omgevingstemperatuur. Hoe kleiner het verschil in temperatuur van de omgeving met de stenen wanden, des te langer kan de kachel zijn warmte afgeven. Als de temperatuur in uw kamer daalt (bijvoorbeeld ramen open), dan zal de Tigchel finoven eerder afgekoeld zijn. Als de temperatuur in uw kamer stijgt (bijvoorbeeld door zonnestralen door de ramen), dan neemt de Tigchel finoven een spaarstand in.

  Hoofdverwarming
  Onze “slow-warm”-houtkachels zijn dan ook uitermate geschikt om als hoofdverwarming te fungeren in een laag energie woning (LEW) of een Passiefhuis. Door de optimale isolatie worden dergelijke woningen nooit steenkoud; een gelijkmatige warmteafgifte van een lauwwarme warmtebron is dan voldoende om de woning van een behaaglijke warmte te voorzien.

  Lees meer
 • Deuren voor de Tigchel finoven

  Hebt u een modern interieur?
  Of juist een klassieke inrichting?

  Zowel het metselwerk aan een Tigchel finoven als de verschillende varianten stookdeur en asla geven u eindeloos veel mogelijkheden om vorm en afwerking te kiezen. Uitgebreide gegevens over de deuren en de variatie aan stookkamers vindt u op de pagina Technische informatie 

  Lees meer technische info