De stookkamer

De duurzame stookkamer: onze houtkachels onderscheiden zich van andere, traditionele houtkachels door een unieke, duurzame stookkamer, letterlijk hèt middelpunt van de Tigchelkachel en de Tigchel finoven. Maar waardoor is deze stookkamer zo bijzonder? En waarom is deze stookkamer duurzaam?

De stookkamer is gemaakt van vuurvast chamotte beton. Hier kan de hitte zich ontwikkelen tot 1200 graden Celsius. Deze hoge temperatuur zorgt ervoor dat al het hout wordt verbrand. 

Het hout wordt zodanig opgestapeld dat het vuur zich gelijkmatig ontwikkelt: dikkere stukken hout onderaan én bovenop aansteken.

In de stookkamer zorgen de zogenaamde “nozzles” voor een natuurlijke luchtstroming. Het resultaat is een zeer schone verbranding en weinig asresten. 

De warmte van het relatief korte vuur wordt opgevangen in de stenen wanden. 

De stenen wanden geven een aangename stralingswarmte voor 12-24 uur.

 • De voordelen van deze stookkamers zijn:
  Maximale houtverbranding
  Minimale roet- en fijnstof-uitstoot
  Weinig asresten
  Relatief weinig verbrandingslucht nodig
  Lange levensduur

 • De "nozzles' zorgen voor een natuurlijke luchtstroming en daarmee een optimale houtverbranding. Dit is de schoonste manier van houtstook. Het bewijs: amper asresten.
   

 • Door het hout "bovenop" aan te steken, verloopt het verbrandingsproces rustiger. Het hout zal zo het hoogste rendement geven.

 • Hier is duidelijk de werking van de "nozzles" en "naverbrandingsruimte" te zien: de reststoffen in het rookgas worden nogmaals door het vuur geleid. Dit resulteert in weinig tot geen rook en een minimum aan asresten.