Zoektocht
Toen de overheid ‘van-het-gas-af’ als ambitie voor 2050 had aangekondigd, begon voor de familie Meijer een zoektocht naar alternatieven om hun woning te verwarmen. Tegelijkertijd wilde men de houtkachel vervangen vanwege enkele klachten van de buren over houtrookoverlast. Men ontdekte de Tigchelkachel als een accumulerende houtkachel die geen overlast veroorzaakt en minimale uitstoot heeft. “De Tigchelkachel levert heerlijke stralingswarmte”, weet Erik Meijer inmiddels “en niet onbelangrijk: de buren klagen niet meer”.
Gasbesparing
De Tigchelkachel leverde direct al een forse gasbesparing van 600 m3 op: het gasverbruik ging van 1400 m3 naar 800 m3 per jaar. Niet alleen de fijne warmte was een eyeopener voor de bewoners, ook raakten ze overtuigd van de kracht van de Tigchelkachel die nu hun toch ruime woonkamers verwarmt: zowel de huiskamer (35m2) als de aangrenzende serre (35 m2) blijven langdurig op temperatuur door de stralingswarmte van de opgeladen stenen wanden van de Tigchelkachel. In de weekenden wordt tweemaal daags gestookt en geeft de Tigchelkachel twee maal twaalf uren warmte maar door de week met de dagelijkse beslommeringen wordt de Tigchelkachel slechts eenmaal daags gestookt en wel in de avond.
Gasloze woning
De gasbesparing door de Tigchelkachel stimuleerde de familie Meijer om een volgende stap te zetten op weg naar een gasloze woning. Een globale berekening gaf aan dat 300 m3 aardgas werd gebruikt voor koken en tapwater en 500 m3 voor het (bij-)verwarmen van de woning, naast de Tigchelkachel. Voor deze bijverwarming viel de keuze op infraroodpanelen die de huiskamer en de serre door de week op temperatuur houden totdat de Tigchelkachel ’s avonds weer gestookt wordt. De infraroodpanelen zijn hiervoor voorzien van een thermostaat. Ook in de overige ruimten in huis, van keuken tot badkamer tot slaapkamer, hangen infraroodpanelen. De warmwatervoorziening bestaat uit een warmtepomp-boiler van 300 liter.
Stroomverbruik
Het aardgas werd dus vervangen door elektriciteit, een stijgend stroomverbruik lijkt voor de hand te liggen: “Ja, het stroomverbruik is uiteraard gestegen, maar de zonnepanelen leveren een aanzienlijke besparing op. Bovendien is onze houtskeletwoning uit 1988 redelijk geïsoleerd en we hebben HR++ glas, dit scheelt uiteraard ook in het energieverbruik”, zo laat Erik weten.
Resthout
De brandstof voor de Tigchelkachel bestaat uit “resthout”, dit is het hout afkomstig van de kratten en pallets waarmee de apparaten van zijn witgoed-winkel in Burgum worden aangeleverd. Een mooie duurzame methode. “Dit hout geeft een heel hoog rendement in de Tigchelkachel, we hebben een prachtig blauw vuur!”.
Prima combi
De familie Meijer is dan ook in zijn nopjes met de Tigchelkachel die naar hun mening “een zeer hoog comfortniveau” levert. Zowel de Tigchelkachel als de infraroodpanelen verwarmen niet de lucht, maar geven hun stralingswarmte af aan mensen en spullen. “De combi Tigchelkachel en infraroodpanelen als ondersteuning werkt perfect”, zo besluit Erik Meijer tevreden.
Op weg naar een gasloze samenleving
Om het aardgas te vervangen, zijn er uiteraard meerdere mogelijkheden om de nieuwe realiteit in 2050 te bereiken. Dit praktijkvoorbeeld van de familie Meijer in Burgum toont aan hoe het óók kan.
Advies op maat
Wilt u meer weten over onze accumulerende kachels? Vraag onze brochure aan! Indien gewenst geven wij u in een persoonlijk gesprek in onze showroom een advies op maat, passend bij uw eigen woonsituatie.
Advertorial in de Leeuwarder Courant.