Hoe kunt u houtrookoverlast voorkomen?

2021-03-13 13:01:00

Mede door de coronacrisis, nu veel mensen thuis werken en ventileren van de woning belangrijk is, staat de overlast door stokende buren steeds meer ter discussie.

Het gros van de houtkachels zorgt inderdaad helaas voor problemen, variërend van houtrookoverlast tot een te hoge uitstoot van fijnstof. Door de publieke opinie is het imago van houtstook negatief door het ervaren van deze overlast. Overlast die naar onze mening kan worden voorkomen.

Nuanceren

Bovendien verdient het beeld dat alle houtgestookte installaties overlast veroorzaken een nuancering. Er zijn grote verschillen in overlast van een klassieke open haard enerzijds of een accumulerende kachel anderzijds. Zolang deze verschillen niet worden erkend en niet worden aangepakt, zal er discussie blijven. Ook het juiste stookgedrag (gedroogd hout, Zwitserse stookmethode) voorkomt het veroorzaken van overlast. Wij betreuren dan ook dat in het maatschappelijk debat alle houtgestookte installaties over één kam worden gescheerd.

Volledige verbranding

Overlast wordt namelijk veroorzaakt door een onvolledige verbranding in kachel of open haard. Dit kan een gevolg zijn van te vochtig hout en/of getemperde zuurstoftoevoer. Voor een optimale verbranding vormen brandstof (maximaal 15% vocht), zuurstof (tijdens de stook volledige toevoer) en temperatuur (minimaal 800-1000 °C) een onlosmakelijke ‘driehoeksrelatie’, een verstoring ervan zorgt voor onverbrand houtgas dat zichtbaar is als rook en te ruiken als een prikkelende stank.

Accumulerende kachel

In een accumulerende kachel komt altijd volledige verbranding tot stand, mede dankzij het unieke duo vuur en steen. Steen rondom het vuur isoleert de hitte waardoor een accumulerende kachel het vuur maximaal kan benutten. Een temperatuur van 1200°C zorgt voor volledige verbranding van ál het hout. Het verbrandingsrendement van onze accumulerende kachels is dan ook ruim 95%. Na de korte stooksessie zijn de stenen wanden volledig ‘opgeladen’ met warmte die gedurende lange tijd wordt afgegeven.

Korte stooktijd

De accumulerende kachels zoals de Tigchelkachel en de Tigchel finoven worden eenmalig gevuld. Er wordt geen hout bijgevuld en de stookdeur blijft dicht tijdens de stooksessie van 1,5 uur. Na deze korte stooktijd is de warmte opgeslagen in de stenen wanden, maar er is geen uitstoot meer want het vuur is uit. Onze massakachels veroorzaken dan ook weinig tot geen overlast[1], zeker gezien de werkelijke stooktijd van slechts 1,5 uur Ergo: één stooksessie van 1,5 uur levert 12 uur (Tigchelkachel) dan wel 24 uur (Tigchel finoven) warmte op.

Op de juiste wijze stoken

Absolute voorwaarde is wel om op de juiste wijze te stoken met schoon en goed gedroogd hout (maximaal 15% vocht) dat minimaal 24 uur vóór de stooksessie al in de woonkamer staat. Voor de juiste stook adviseren wij de Zwitserse methode[2] waarbij het hout van bovenaf wordt verbrand op hoge temperatuur en met volledige zuurstoftoevoer. In dit van bovenaf stoken werken de vlammen katalyserend in de verbranding van de houtgassen, dit wil zeggen: de vrijgekomen houtgassen verbranden in het vuur daarboven. Maar: als er weer hout wordt bijgevuld, wordt dit effect tenietgedaan omdat het vuur eronder geen vat meer kan krijgen op de vrijkomende houtgassen uit dit bijgevulde hout. Uit testen van Gerechtelijke Omgevingsdeskundigen (STAB.nl)[3] is gebleken dat de emissie met de Zwitserse stookmethode relatief gezien zeer laag is. En een zeer lage emissie betekent geen (geur-)overlast voor de omgeving.

De stoker léren stoken

Door het ontbreken van deze kennis bij de stoker leidt de houtstook vaak tot overlast. Tigchelaar Tegelkachels voelt zich verantwoordelijk om houtrookoverlast te voorkomen en wil daarom de stoker léren stoken. Iedere klant ontvangt een stookinstructie in de eigen thuissituatie, meteen na de installatie van de kachel. Na een aantal maanden volgt een tweede stookinstructie. Na afloop geven de klanten vaak aan de stookinstructies zeer waardevol te vinden, ondanks hun soms ruime stookervaring.

Advies op maat

Met een accumulerende kachel én de juiste stookwijze is houtrookoverlast dus te voorkomen. Wilt u meer weten over onze accumulerende kachels? Vraag dan onze brochure aan. Indien gewenst geven wij u in een persoonlijk gesprek in onze showroom een advies op maat, passend bij úw woonsituatie.

[1] Voor onze producten zijn deze feiten aangetoond door testen die zijn uitgevoerd door een bevoegd en gecertificeerd instituut (SGS Arnhem) volgens Europese richtlijnen (onze producten voldoen aan de Europese norm NEN-EN 15250).

[2] De Zwitserse methode is een algemeen erkende stookmethode die geadviseerd wordt door de brancheorganisaties NHK (Stichting de Nederlandse Haarden-en Kachelbranche) en WARM (Branchevereniging Warmte-Accumulerende-Regenereerbare brandstof-Massakachels in Nederland) alsmede door de Brandweer. Op onze website vindt u een video-stookinstructie met de Zwitserse methode.

[3] Kennisdocument houtstook door STAB, Gerechtelijke Omgevingsdeskundigen, september 2019, www.STAB.nl

Advertorial in de Leeuwarder Courant.

Meer informatie

Overal even warm in uw kamer
Bespaar op energielasten
Schoonste houtstook
Hoog rendement
Binnen enkele uren geplaatst

Vragen of een afspraak maken?

Heeft u nog vragen over onze houtkachels en finovens of wilt u meer weten over de meest schone houtstook, rendement of duurzaamheid? Neem dan contact met ons op, wij staan u graag te woord.