Het gros van de houtkachels zorgt inderdaad helaas voor problemen, variërend van houtrookoverlast tot een te hoge uitstoot van fijnstof. Door de publieke opinie is het imago van houtstook negatief door het ervaren van deze overlast. Overlast die naar onze mening kan worden voorkomen.
Nuanceren
Bovendien verdient het beeld dat alle houtgestookte installaties overlast veroorzaken een nuancering. Er zijn grote verschillen in overlast van een klassieke open haard enerzijds of een accumulerende kachel anderzijds. Zolang deze verschillen niet worden erkend en niet worden aangepakt, zal er discussie blijven. Ook het juiste stookgedrag (gedroogd hout, Zwitserse stookmethode) voorkomt het veroorzaken van overlast. Wij betreuren dan ook dat in het maatschappelijk debat alle houtgestookte installaties over één kam worden gescheerd.
Volledige verbranding
Overlast wordt namelijk veroorzaakt door een onvolledige verbranding in kachel of open haard. Dit kan een gevolg zijn van te vochtig hout en/of getemperde zuurstoftoevoer. Voor een optimale verbranding vormen brandstof (maximaal 15% vocht), zuurstof (tijdens de stook volledige toevoer) en temperatuur (minimaal 800-1000 °C) een onlosmakelijke ‘driehoeksrelatie’, een verstoring ervan zorgt voor onverbrand houtgas dat zichtbaar is als rook en te ruiken als een prikkelende stank.
Accumulerende kachel
In een accumulerende kachel komt altijd volledige verbranding tot stand, mede dankzij het unieke duo vuur en steen. Steen rondom het vuur isoleert de hitte waardoor een accumulerende kachel het vuur maximaal kan benutten. Een temperatuur van 1200°C zorgt voor volledige verbranding van ál het hout. Het verbrandingsrendement van onze accumulerende kachels is dan ook ruim 95%. Na de korte stooksessie zijn de stenen wanden volledig ‘opgeladen’ met warmte die gedurende lange tijd wordt afgegeven.
Korte stooktijd
De accumulerende kachels zoals de Tigchelkachel en de Tigchel finoven worden eenmalig gevuld. Er wordt geen hout bijgevuld en de stookdeur blijft dicht tijdens de stooksessie van 1,5 uur. Na deze korte stooktijd is de warmte opgeslagen in de stenen wanden, maar er is geen uitstoot meer want het vuur is uit. Onze massakachels veroorzaken dan ook weinig tot geen overlast[1], zeker gezien de werkelijke stooktijd van slechts 1,5 uur Ergo: één stooksessie van 1,5 uur levert 12 uur (Tigchelkachel) dan wel 24 uur (Tigchel finoven) warmte op.