De eerste stenen kachels werden gebouwd in Scandinavië, waar de strijd tegen het koude klimaat hand in hand ging met de ontwikkeling van de accumulerende kachel. De accumulerende kachels die Tigchelaar Tegelkachels produceert vinden hun oorsprong in Finland. Hoe ging dat in zijn werk?
Eeuwenoud
Vuur is zo oud als de mensheid. De ontwikkeling van houtvuren is voor de mens steeds bittere noodzaak geweest, het gaf en geeft ons warmte en comfort. De stenen kachel vindt zijn oorsprong in Centraal-Europa en in de Scandinavische landen. Hier bouwde men in houten huizen hun accumulerende kachels waarin de warmte wordt opgeslagen (accumulatie betekent opeenstapeling) in de grote stenen massa. De unieke samenwerking tussen vuur en steen zorgt voor een optimale verbranding: de stenen wanden isoleren de hitte, er wordt niet getemperd gestookt, maar zo fel als het vuur maar wil branden.
Tegenstroomprincipe
Accumulerende kachels hebben een fors gewicht, variërend van 2000 tot 5000 kg steenachtig materiaal. Ook de stookkamer bestaat uit vuurvaste steen. De hete verbrandingsgassen worden eerst omhoog en daarna via verticale stenen kanalen naar beneden door de kachel geleid alvorens de schoorsteen in te gaan. De temperatuur in de stookkamer is circa 1200°C terwijl de rookgassen aan het eind van het traject een temperatuur hebben van circa 150°C. Dit temperatuurverschil accumuleert tijdens de stookperiode in de steenmassa; deze energie wordt geleidelijk in de vorm van stralingswarmte afgegeven. Op deze manier is het mogelijk met korte stooksessies (een of twee per dag) 12-24 uur verwarming te hebben.
Finland
Dit principe is ontstaan in Zweden en Finland en werd op initiatief van de Finse overheid doorontwikkeld: door een paar zeer strenge winters ontstond een tekort aan elektriciteit, waarvan de Finse overheid het gebruik juist fors had gestimuleerd. Ondanks de strenge regelgeving van houtkap c.q. bosaanplant, greep men noodgedwongen terug naar hout als brandstof. Echter, de Finse overheid wilde een innovatie zien van de stenen kachel en gaf de Finse universiteit (in de jaren ’70) de opdracht een stenen kachel te ontwikkelen: 1. Met behoud van luchtkwaliteit 2. Hoog rendement 3. Korte stooksessie en 4. Zo weinig mogelijk hout.
Heikki Hyytiäinen
Dit ontwikkelingswerk is uitgevoerd door onderzoeker en architect Heikki Hyytiäinen. En sinds Hyytiäinen op uitnodiging van de Stichting De Twaalf Ambachten (centrum voor ecologische technieken) in de jaren tachtig een aantal workshops gaf in Boxtel, werd de accumulerende kachel ook bekend in Nederland. Fetze Tigchelaar – vader van huidige eigenaar Klaas Tigchelaar – ging daags na de workshop direct aan de slag in de eigen woning in Reduzum om zelf een ‘finoven’ te bouwen. Twee weken later was de klus geklaard en was de woonkamer voorzien van een kachel met het zgn. ‘schoonmetselwerk’. Achteraf was dit in 1981 de start van het familiebedrijf in de kachelbouw, Tigchelaar Tegelkachels*.
Finoven
De naam Finoven is een verzamelnaam voor alle accumulerende stenen kachels die werken volgens het tegenstroomprincipe. Het metselwerk van een Finoven neemt ruim een week in beslag: dit zette Fetze Tigchelaar ertoe aan een kachel te ontwerpen die gemakkelijk te installeren en te verplaatsen is. Dit werd een vrijstaande tegelkachel, de huidige Tigchelkachel die binnen een dag wordt opgebouwd en eventueel kan worden meeverhuisd. Het verschil met alle andere tegelkachels was dat Fetze geen lijm gebruikte maar de losse delen op elkaar stapelde met een ‘veer-en-groef-systeem’.
Zeer hoog rendement
Zoals de Finse overheid voor ogen had, voldoen de authentieke producten de Tigchel finoven en de Tigchelkachel geheel aan de destijds gestelde voorwaarden: het rendement is hoog: ruim 95%, de stooksessie is kort: 1 à 1,5 uur, weinig gebruik van hout (per stooksessie slechts 6 kilo) en de luchtkwaliteit blijft behouden want door de optimale verbranding is er slechts zeer weinig uitstoot van rookgassen.
Meer informatie
Wilt u meer weten over onze kachels? Vraag dan onze brochure aan!
Advertorial in de Leeuwarder Courant.