De stookkamers

De stookkamer is het brandtechnische hart van zowel de Tigchelkachel als de Tigchel finoven.

De stookkamer heeft zich in de loop der jaren ontwikkeld tot een geavanceerde verbrandingsruimte met een maximale houtwarmte opbrengst.
Het hout ligt/staat (afhankelijk van de vulmethode) hier in de speciaal ontwikkelde hoog-rendement stookkamer, waardoor de verbrandingstemperatuur zeer hoog kan oplopen. Deze verbranding wordt nog geoptimaliseerd, door de bijzondere verdeling van de verbrandingslucht via de tientallen "nozzles" (inblaasmondjes). Door de bouwvorm van deze ruimte vindt er aanvullend nog een 'naverbranding' plaats; alles uit het stookhout wordt op deze wijze zo volledig mogelijk verbrand voor optimale warmteopwekking. Hierdoor is er niet alleen minder hout nodig dan bij de traditionelere houtstook systemen, maar zijn tevens de afgevoerde rookgassen vrijwel geheel ontdaan van reststoffen.


 • Voor de Tigchelkachels en Tigchel finovens zijn diverse modellen deuren, voorzien van glas, leverbaar. Inclusief bijbehorende aslakleppen en veegluikjes. Ze zijn uitgevoerd in gietijzer en de strakke deuren in gemoffeld staal of RVS. Welke deuren bij de Tigchelkachels horen ziet u op de desbetreffende pagina's van de kachels.

 • Voor de Tigchel finovens kunt u op de tekeningen van de Tigchel finoven stookkamer-uitvoeringen zien, welke deuren en luikjes hierbij passen.
   

 • De voordelen van deze stookkamers zijn:

  • Maximale houtverbranding
  • Minimale roet- en fijnstof-uitstoot
  • Weinig asresten
  • Relatief weinig verbran-dingslucht nodig
  • Lange levensduur
 • De "nozzles' zorgen voor
  een natuurlijke luchtstroming,
  welke de houtverbranding
  optimaliseert.
  Hierdoor ontstaat tevens een "schone" houtstook
  en weinig tot geen asresten.

 • Het "bovenop" aansteken
  resulteert in een rustiger verloop van het verbrandingsproces
  en geeft daardoor het hoogste rendement uit het hout.

 • Hier is duidelijk de werking van de "nozzles" en "naverbrandingsruimte" te zien.
  De reststoffen in het rookgas worden in deze ruimte nogmaals door het vuur geleid. Dit resulteert in weinig tot geen rook en een minimum aan asresten.

   

LEW

 • LEW & Passiefwoning.

  Voor de moderne, energie-efficiënte woningen (de zgn. LEW en Passiefwoningen), is dit de ideale houtkachel. Bij warmtevraag op donkere dagen is de warmtebehoefte voor één of enkele dagen terug op peil te brengen. Bij regulier stookgebruik past de warmteafgifte van deze kachels altijd binnen de warmtevraag van de woning. Oververhitting is uitgesloten! Met slechts enkele korte brandsessies per week(!), houdt men dit woningtype in de wintermaanden op een behaaglijke binnentemperatuur. Voor deze woningen komt het brandhoutgebruik uit op slechts enkele kubieke meters/stères per jaar! De verbranding in de Tigchelkachels en Tigchel finovens vraagt alleen maar kurkdroog brandhout.
  In de zomermaanden is het effect van deze zware kachels eveneens verrassend te noemen... de kachelmassa neemt dan overtollige warmte op en zorgt zo voor het nivelleren, het minder snel oplopen van de binnentemperatuur!

   
  De verwachtingen van de warmteafgiftes worden veelal (te) hoog geschat. Veel mensen verwachten dat deze robuuste houtkachels veel warmte afgeven en speciaal voor grote ruimtes zijn bedoeld. Dit is niet juist. Een zgn. warmteaccumulerende houtkachel geeft namelijk een getemperde warmte. Hierdoor ontstaat -in tegenstelling tot stalen kachels- een aangename, gelijkmatige warmte over de hele periode van warmtestraling en gevoed door slechts 1 houtstook per keer.