Duurzaamheid

Energielabel

We zijn ze al gewend: energielabels. Bij aanschaf van bijvoorbeeld een wasmachine of koelkast herkennen we aan het rijtje kleuren van rood naar groen hoe zuinig het apparaat is. Hoe groener het label, des te ‘groener’ de apparatuur.

  • Waarom het energielabel voor houtkachels?
    Om het Europese klimaat- en energiebeleid aan te scherpen geldt per 1 januari 2018 een nieuwe richtlijn van de Europese Unie om haarden en kachels óók in te delen volgens een energieklasse. Het energielabel vermeldt de energieprestatie, efficiëntie en milieuvriendelijkheid van de kachels.

    Hoe werkt het energielabel?
    Stelregel is dat de kachel met het beste energielabel het beste rendement heeft: groen(er) is beter. Hoe hoger de rendementen, hoe zuiniger én schoner de houtkachel. Goed voor uw portemonnee, maar nog beter voor het milieu. Niettemin worden een aantal nuttige rendementspercentages niet op dit label vastgelegd.

    Welke energielabels zijn er?
    Voor haarden en kachels lopen de energielabels uiteen van A++ tot en met G. De meeste zuinige houtkachels in Nederland vallen in de categorie A+ waarbij het verbrandingsrendement in deze klasse overigens mag variëren van 80% tot 96%. Dit percentage wordt vastgesteld tijdens een meting waarbij de kachel “voluit” brandt.

    Rendementen
    Onze accumulerende houtkachels behalen een verbrandingsrendement van 92% dankzij een volledige verbranding tijdens de gehele stook. Dit is een groot voordeel ten opzichte van traditionele houtkachels waarbij het vuur vanwege oververhitting vaak moet worden getemperd. Met een smeulend vuur is de verbranding niet optimaal, het rendement aanzienlijk lager en de milieubelasting groter. Een toegekend energielabel van bijvoorbeeld A+ geeft in dat geval geen juiste weerspiegeling van de prestaties van die houtkachel ná de meting.

    Het geheim van onze kachels
    Op basis van het verbrandingsrendement van 92% hebben onze Tigchelkachels en Tigchel finovens het energielabel A+. Cruciaal hierbij is dat onze kachels altijd voluit branden, ongeacht wanneer de meting plaatsvindt. Met een eenmalige stook van één mandje hout wordt een kortstondige hoge temperatuur ontwikkeld van circa 1100 graden Celsius. Dit voluit branden gedurende slechts 1 – 1,5 uur zorgt ervoor dat alle brandbare bestanddelen uit hout optimaal worden verbrand. Daarentegen is er geen sprake van oververhitting. In tegenstelling tot de traditionele houtkachels hebben onze houtkachels de bijzondere eigenschap de warmte op te slaan in de stenen wanden. Met een opslagrendement van 95% geven onze accumulerende houtkachels daarna hun kenmerkende stralingswarmte gedurende 12 uur (Tigchelkachel) of 24 uur (Tigchel finoven).

    Resumerend
    Om een grotere energiebesparing te realiseren en hoge kachelrendementen te behalen is meer nodig dan het invoeren van een energielabel alleen. Door de maximale, schone verbranding in onze houtkachels is de rookuitstoot nihil en worden hoge rendementspercentages behaald. Daarom zijn de Tigchelkachels en de Tigchel finovens bijzondere buitenbeentjes in de houtkachelbranche: schoon, zuinig in houtverbruik, optimale rendementen én uiterst vriendelijk voor het klimaat.

    Meer weten? Stel uw vraag