Kijk op duurzaamheid: Daarom Duurzaam

Duurzaamheid groeit vandaag de dag in betekenis. Het is belangrijk dat we met elkaar werken aan een gezonde en duurzame wereld. Dat kan onder andere als we kiezen voor een duurzame manier om te verwarmen.

Bij Tigchelaar Tegelkachels in Heerenveen komt deze zorg voor de toekomst tot uiting in een verantwoorde en duurzame wijze om warmte uit hout te halen. Het geheime wapen: een doordachte manier van houtstook met volledige verbranding, zonder asresten en zonder houtrook. Klaas Tigchelaar geeft zijn kijk op duurzaamheid.

Waarom duurzaam verwarmen?
Duurzaam verwarmen betekent dat we voor onze energie geen blijvende schade aanrichten aan het milieu zodat ook toekomstige generaties er nog gebruik van kunnen maken. Klaas Tigchelaar: “We hebben veel energie nodig voor de verwarming van onze huizen. Het is dan ook van belang hier slim mee om te gaan. Uiteraard zonder verlies aan comfort want we willen wel graag een warm en behaaglijk huis.”

Zuinig in houtverbruik
“Duurzaam” wordt vaak in één adem genoemd met milieubeschermend, (energie-)zuinig en schoon. Deze kenmerken gelden stuk voor stuk voor de producten die Tigchelaar Tegelkachels heeft ontwikkeld. De Tigchelkachel en de Tigchel finoven zijn accumulerende houtkachels die na een eenmalige stookbeurt 12-24 uur heerlijke stralingswarmte afgeven. Tigchelaar legt uit: “De stenen wanden van deze kachels vangen alle warmte op én kunnen deze warmte vasthouden. Hiervoor is slechts een paar kilo hout per keer nodig, waardoor beide hoog rendement kachels zeer zuinig in houtverbruik zijn”.

Hout is groene energie
Alle houtsoorten zijn geschikt voor deze kachels, mits schoon en goed gedroogd. “Het meest zuinig en duurzaam is het gebruik van streekhout, het hout uit eigen omgeving”, zo vervolgt Tigchelaar. Hout is een vorm van ‘groene’ energie, opgewekt met behulp van schone, onuitputtelijke bronnen zoals de zon. Deze zon en haar warmte zorgen ervoor dat onze bomen groeien. Zogezegd is de boom een opslagplaats van zonne-energie, een ‘groene’ batterij; het hout van de boom is de brandstof. Door de zuinigheid van de Tigchelkachel en de Tigchel finoven wordt het (streek-)hout spaarzaam gebruikt. 

Boomgroei
Waar het streekhout in Nederland zijn weg vindt naar de accumulerende houtkachels zoals de Tigchelkachel en de Tigchel finoven, is ditzelfde streekhout minder geschikt voor stalen houtkachels. Het ‘snelle’ lichte streekhout verbrandt daarin razendsnel; de stalen wanden hebben namelijk geen warmte-opslagcapaciteit. Een stalen houtkachel is op zijn best met harde houtsoorten, zoals beukenhout. Beukenhout bezit veel koolstof en brandt daardoor rustiger. Maar: in vergelijking met een accumulerende houtkachel verbruikt een stalen houtkachel een veelvoud aan hout. Met het gegeven dat een beukenbos heel erg langzaam groeit en pas na circa 100 jaar kan worden gekapt, wordt duidelijk dat de bomengroei de noodzakelijke houtkap niet kan bijhouden. De balans aanplant-houtkap raakt verstoord.

Natuurlijk evenwicht
Voor de zuinige hoog rendement houtkachels zoals de Tigchelkachel of de Tigchel finoven is veel minder hout nodig. Bovendien groeien de lichtere houtsoorten sneller waardoor de boomgroei in de pas blijft met de houtkap: de natuur blijft in evenwicht. Dit natuurlijke evenwicht is er dankzij het samenspel van de elementen zon, water, aarde en lucht. Deze oerelementen zijn dag-in-dag-uit om ons heen en zorgen o.a. voor de boomgroei.

Houtgas als alternatief voor aardgas
Hout is daarmee de meest natuurlijke brandstof. In tegenstelling tot het winnen van aardgas is voor het gebruik van deze energiebron geen grote installatie nodig; inzet van eigen energie is voldoende, namelijk voor het kloven van het hout. Bovendien moeten we voor aardgaswinning de grond in met alle (negatieve) invloeden van dien. Voor het verwarmen van onze huizen is het houtgas – vrijkomend bij verbranding – dan ook een duurzaam alternatief voor het aardgas.

Daarom duurzaam:
Met het zuinige gebruik van hout, manifesteren onze kachels zich daarom als duurzame mini-energiecentrales: ze gaan een leven lang mee, zijn (energie-)zuinig en hebben een volledige verbranding, wat de schoonste manier van houtstook is. “Wij vatten de verantwoordelijkheid voor duurzaamheid serieus op”, zo besluit Klaas Tigchelaar.

 


Terug naar overzicht